Συνθεση για Θεατρο

Lisa Q
To Θεατρικό έργο Lisa Q, βασισμένο σε πραγματικές εμπειρίες του συγγραφέα Γιώργου Αμυρά από ένα ταξίδι του στην Αμερική, διαπραγματεύεται καίρια ζητήματα βιοηθικής και θέτει μια σειρά από μεταφυσικά ερωτήματα που σχετίζονται με την ανθρώπινη ύπαρξη, τον πόνο, τη θλίψη, τη μοναξιά, τη νεότητα, το γήρας και την αξία ή μη της ζωής της πρωταγωνίστριας που ζει καθηλωμένη στο κρεβάτι εξαιτίας μιας χρόνιας και ανίατης ασθένειας.

 

 

Σύνθεση για Παιδικές Παραστάσεις
Στη διάρκεια της εκπαιδευτικής μου θητείας έχω συνθέσει και ενορχηστρώσει πληθώρα κομματιών για παιδικές θεατρικές παραστάσεις με ποικίλες θεματικές και ήχους, που άλλοτε αντλούν από το παρόν, ενώ άλλοτε έχουν ως στόχο να μεταφέρουν το θεατή σε παλιές υπαρκτές ή φανταστικές περιόδους.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Απροσδόκητο
Τη μουσική που ξεκινά με τον ήχο της άρπας, όπως ακριβώς ξεκινoύν τα παραμύθια, την εμπνεύστηκα από τις εικόνες του ζωγράφου Vladimir Kush και το κείμενό του για τη δύναμη της έννοιας της μεταφοράς που έχει ως εξής: “Any metaphor has its own story to tell. Metaphor “sees” through centuries, unveiling the images of the world and connecting notions created by civilization. At the same time, metaphor can easily reflect the complexities of our modern life, with its ambiguity and contradictions. The painter’s mission is to find a metaphorical “parallel” for every side of real life. The element of unexpectedness will shake up the viewer and awaken his artistic nature”.

 

 

Γη
Ο ήχος των κρουστών αποτελεί ένα κάλεσμα όλων των ανθρώπων της γης για τη δημιουργία ενός καλύτερου και ομορφότερου κόσμου.

 

 

Κατάβαση στον Αδη
Ανέκαθεν οι άνθρωποι κατάφερναν με τη βοήθεια της φαντασίας τους να εισέρχονται και να περιηγούνται σε άλλους κόσμους. Από αυτούς ο πιο γοητευτικός και συνάμα σκοτεινός και μυστηριώδης είναι ο Άδης. Οι φωνές αποπειρώνται μια «χρωματική» κατάβαση στο βασίλειο των νεκρών.

 

 

Ο Χορός των Χρωμάτων
Φλάουτο, όμποε και κλαρινέτο αποτελούν τη βάση αυτής της σύνθεσης. Εναλλάσσονται με τα έγχορδα δημιουργώντας μια παλέτα χρωμάτων, που μας καλούν σε χορό.

 

 

Σπουδή στη Μυθολογία
Αντλώντας τη θεματική μου από το βιβλίο Ιστορίας της Γ’ δημοτικού, προσπάθησα να ταξιδέψω τα παιδιά μέσα από τους ήχους της μουσικής στον κόσμο της μυθολογίας, από την κοσμογονία έως και το δωδεκάθεο του Ολύμπου.

 

 

Ηρακλής
Πρόκειται για τη συνέχεια του έργου «Σπουδή στη Μυθολογία», εμπνευσμένο και πάλι από το σχολικό εγχειρίδιο της ιστορίας της τρίτης δημοτικού.

 

 

Σύμπαν
Ο Πλάτων προσπαθώντας να ορίσει την έννοια της μουσικής ισχυρίζεται ότι είναι «η ομορφιά του Σύμπαντος, η κίνηση του ήχου για να φτάσει στην ψυχή και να διδάξει την αρετή… είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο Σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα».

 

 

Ταξίδι στο Πουθενά
«Ο άνθρωπος είναι ανυπεράσπιστος μπροστά στη μανία της φύσης, χωρίς ο ίδιος να μπορεί να μεταβάλει την πορεία του…» Διδώ Σωτηρίου
Η εισαγωγή είναι εμπνευσμένη από παραδοσιακό μοιρολόι. Στη συνέχεια «μπαίνει» το πιάνο υποδηλώνοντας το ξεκίνημα ενός ταξιδιού και τα βιολοντσέλα παίζοντας μια «θλιμμένη» μελωδία που «μιλά» για τις δυσκολίες του επικείμενου εγχειρήματος. Στη μέση του κομματιού κάνουν την είσοδό τους τα δυναμικά κρουστά θέλοντας να δείξουν τη θέληση των ναυτικών να συνεχίσουν το ταξίδι. Τα βιολιά με ένα πιο έντονο θέμα «αποτυπώνουν» την πάλη των ναυτικών με τη θάλασσα και τα στοιχεία της φύσης. Στο τέλος επανέρχεται το πρώτο θέμα- αλλά με την παρουσία του όμποε- υπογραμμίζοντας τον άνισο αγώνα μεταξύ ανθρώπου και θάλασσας και την αποδοχή του πρώτου ότι το ταξίδι του είναι ένα ταξίδι στο πουθενά!

 

 

Το Δέντρο των Αναμνήσεων
«Η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στις αναμνήσεις και στις ελπίδες…» Γ. Δροσίνης
Ένα flashback στην παιδική μου ηλικία. Φωτογραφίες κιτρινισμένες από το χρόνο ξαναζωντανεύουν μπροστά μου, χορεύοντας στο ρυθμό της μουσικής, φέρνοντας στο μυαλό μου χαρούμενες στιγμές, αγαπημένα μου πρόσωπα και τόπους.

 

 

Το Κάλεσμα της Βροχής
Ένα ταξίδι στο «μουσικό χαλί» των σταγόνων της βροχής.

 

 

Χαμένος Πολιτισμός
Ένας χαμένος αρχαίος πολιτισμός στη φαντασία μου. Τα κρουστά επαναλαμβάνοντας το ίδιο ρυθμικό σχήμα, υποδηλώνουν το πέρασμα των χρόνων, ενώ το πιάνο, μαζί με τα ξύλινα πνευστά και τα έγχορδα, αφήνουν τη γεύση μιας γλυκιάς νοσταλγίας για τους θησαυρούς της γνώσης που χάθηκαν.

 

 

Η Φωνή της Φαντασίωσης
Ο ζωγράφος Herbert James Draper ζωγράφισε το 1909 έναν πίνακα με τίτλο «Ο Οδυσσέας και οι Σειρήνες» που απεικονίζει τον ήρωα δεμένο στο κατάρτι με τους συντρόφους του να κωπηλατούν πολιορκημένοι από τις σειρήνες. Το ενδιαφέρον του πίνακα είναι ότι ενώ οι Σειρήνες είναι μπροστά του, το βλέμμα του Οδυσσέα είναι κενό, σα να μην τις παρατηρεί και να μην τις ακούει. Από την ατμόσφαιρά και το ύφος του πίνακα μπορούμε να συμπεραίνουμε ότι κάτι άλλο βλέπει και ακούει, κάτι ισχυρότερο, φαντασιώνεται ο ήρωας δεμένος στο κατάρτι του πλοίου με το θανάσιμο κίνδυνο να τον απειλεί, που ίσως πηγάζει από το υποσυνείδητό του. Με άλλα λόγια βλέπει και ακούει «με τα μάτια και τα αυτιά της ψυχής του».

 

 

Διασκευές – Ενορχηστρώσεις
Έχω διασκευάσει πολυάριθμα κομμάτια γνωστών συνθετών, μεταξύ των οποίων, τραγούδια του Σαββόπουλου, Χατζιδάκι, Λοίζου, Πορτοκάλογλου προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια γιορτών ή στο μάθημα της μουσικής ή και από τραγουδιστές επαγγελματίες ή ερασιτέχνες.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Συνθεση Μουσικων Σηματων για Τηλεοραση, Ραδιοφωνο και Διαφημιση

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Εκδόσεις

α) Παρτιτούρες για τραγούδια

–Τερμίτες, «Σκόνη», «Πόσο σε θέλω», «Σκληρή μουσική», «Πάρε με από ‘δω», Παρτιτούρες για πιάνο, αρμόνιο, κιθάρα, εκδόσεις Φίλιππος Νάκας

–Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, «Έτσι δραπετεύω από τις παρέες», Παρτιτούρες για πιάνο, αρμόνιο, κιθάρα, εκδόσεις Φίλιππος Νάκας

β) σύνθεση και ενορχήστρωση κομματιών για τη μουσική επένδυση βιβλίων της εταιρείας Happy Bees με στόχο την εκμάθηση Aγγλικών ως ξένης γλώσσας από μαθητές κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

http://www.happybees.gr/games_english

Αγγλικά Τραγούδια